top of page
Zoeken

Persoonlijke hulpbronnen

lotjecallebaut2
Dat de werkomgeving een grote invloed heeft op ons welzijn en onze prestaties, hoeft geen betoog. Als werkdesigners zetten we werk dan ook in als hefboom om de juiste acties te ondernemen. In het Job-Demands Resources-model spelen werkhulpbronnen en werkeisen een cruciale rol, maar ook de persoonlijke hulpbronnen nemen een belangrijke plaats in. Ze bepalen onder andere hoe we omgaan met uitdagingen, kansen grijpen en ons aanpassen aan onze werkomgeving. In deze blog ontdek je wat persoonlijke hulpbronnen precies zijn, welke soorten er bestaan en hoe je ze kunt versterken. 

Wat zijn persoonlijke hulpbronnen? 
Persoonlijke hulpbronnen zijn de vaardigheden, overtuigingen en mentale veerkracht die je ondersteunen in zowel je persoonlijke als professionele groei. Ze helpen je om uitdagingen effectief aan te pakken. Door ze te versterken, geef je jezelf de handvaten om je motivatie en bevlogenheid te verhogen, stress beter te weerstaan en je prestaties naar een hoger niveau te tillen. Zo ben je in staat om elke dag het beste uit jezelf te halen. 

Psychologisch kapitaal 
Psychologisch kapitaal (of PsyCap) is een verzameling positieve eigenschappen die jouw persoonlijke hulpbronnen voeden en versterken. Dit verwijst naar de positieve mentale toestand van een individu, gekarakteriseerd door vier belangrijke elementen: 
  1. Zelfeffectiviteit: Het vertrouwen in je eigen kunnen om te slagen in specifieke taken, zelfs als het moeilijk wordt. Bijvoorbeeld: "Ik weet dat ik dit kan, ook al lijkt het een uitdaging." 
  2. Optimisme: Een positieve kijk op de toekomst en het vertrouwen dat succes mogelijk is, zelfs bij uitdagingen of tegenslagen. Bijvoorbeeld "Het is een uitdaging, maar ik weet dat er een oplossing is." 
  3. Hoop: Het vermogen om doelen te stellen, obstakels te overwinnen en verschillende manieren te vinden om deze doelen te bereiken. 
  4. Veerkracht: Het vermogen om te herstellen van tegenslagen, stress of falen en er sterker uit te komen. Bijvoorbeeld: "Vandaag was zwaar, maar ik begin morgen met nieuwe energie." 

 

Het goede nieuws? Psychologisch kapitaal is niet iets wat je zomaar wel of niet hebt. Het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen en sterker maken. Door bewust te investeren in hoop, optimisme, veerkracht en zelfeffectiviteit, vergroot je jouw persoonlijke hulpbronnen en leg je tegelijkertijd de basis voor duurzaam succes. 

Persoonlijke hulpbronnen binnen het JD-R model 
In onze eerdere blog “JD-R model” bespraken we de invloed van werkeisen en werkhulpbronnen op ons werkgedrag. Vandaag duiken we dieper in de rol van persoonlijke hulpbronnen, hoe ze je bevlogenheid versterken en hoe ze dienen als buffer tegen stress en burn-out. 

Het Job Demands-Resources (JD-R) model laat zien dat de balans tussen werkeisen en de beschikbare hulpbronnen van cruciaal belang is voor ons welzijn en prestaties op het werk. Wanneer de werkeisen te hoog zijn en de beschikbare hulpbronnen te laag, kunnen we ons snel overweldigd voelen, wat kan leiden tot uitputting en verminderde prestaties. 

De kracht van persoonlijke hulpbronnen komt juist op zo’n moment goed van pas. Persoonlijke hulpbronnen spelen namelijk een essentiële rol in het bemiddelen van de relatie tussen werkhulpbronnen en uitputting (1). Wanneer je beschikt over sterke persoonlijke hulpbronnen zoals veerkracht, optimisme, zelfeffectiviteit en hoop, ben je beter in staat om werkeisen het hoofd te bieden. Deze hulpbronnen stellen je in staat om niet alleen effectief met stress om te gaan, maar zelfs energie en voldoening uit stressvolle situaties te halen in plaats van uitgeput te raken. 

Bovendien beïnvloeden persoonlijke hulpbronnen ook hoe jij werkhulpbronnen waarneemt (1). Mensen met sterke persoonlijke hulpbronnen zien uitdagingen niet als bedreigingen, maar als kansen om te groeien. Dit versterkt niet alleen hun werkplezier, maar verhoogt ook hun motivatie en prestaties. In plaats van vast te lopen in stress, kunnen zij zich richten op het benutten van hun krachtbronnen om positieve resultaten te behalen. 

Het JD-R model benadrukt dat het versterken van je persoonlijke hulpbronnen essentieel is voor het behoud van een gezonde werkbalans. Wanneer je deze hulpbronnen verder ontwikkelt, creëer je een buffer tegen de negatieve effecten van te hoge werkeisen. Zo wordt je werkervaring veerkrachtiger en meer bevredigend, zelfs in veeleisende situaties. 

Hoe kan je jouw persoonlijke hulpbronnen versterken? 
Het versterken van persoonlijke hulpbronnen is een proces dat je best actief stimuleert. Er zijn verschillende bewezen strategieën om je veerkracht, optimisme, zelfeffectiviteit en hoop te vergroten, die allemaal bijdragen aan je welzijn en werkprestaties. 

  1. Vergroot je veerkracht: Onderzoek heeft aangetoond dat het vergroten van je veerkracht in verband staat met verbeterde gezondheidsuitkomsten, waaronder een lager risico op burn-out, depressie en angst (2). Veerkracht kun je versterken door regelmatige mindfulness-oefeningen of door voldoende lichaamsbeweging. 
  2. Verbeter je zelfeffectiviteit: Bandura (3) benadrukt dat onder andere succeservaringen je gevoel van zelfeffectiviteit kan versterken. Kijk dus eens terug op momenten van succes en herken de factoren die toen bijdroegen aan dit succes. 
  3. Bouw aan je optimisme: Optimistische medewerkers ervaren een beter welzijn, zelfs in tijden van tegenspoed of moeilijkheden (4). Het ontwikkelen van optimisme begint met het verschuiven van je focus. Dit kan door het verleden te accepteren, het moment te waarderen en de toekomst te zien als een bron van kansen. Reframing is een krachtige techniek om negatieve gedachten om te buigen naar een positievere en optimistischere kijk. 
  4. Vergroot je hoop: Hoop helpt je positieve emoties te ervaren en je doelen te bereiken, zelfs in moeilijke tijden. Een manier om je hoop te vergroten is door meerdere paden naar je doel te zien, in plaats van vast te houden aan slechts één weg (5). 

In onze Job Crafting Rally bespreken we deze week persoonlijke hulpbronnen en delen we verschillende tips voor het versterken van deze hulpbronnen. Benieuwd naar deze praktische tips? Schrijf je hier in: https://lnkd.in/eq2hH3B5 

Referenties  

  1. Xanthopoulou, D., Bakker, A. B., Demerouti, E., & Schaufeli, W. B. (2007). The role of personal resources in the job demands-resources model. International journal of stress management, 14(2), 121. 
  2. Mealer, M., Jones, J., & Moss, M. (2012). A qualitative study of resilience and posttraumatic stress disorder in United States ICU nurses. Intensive care medicine, 38, 1445-1451. 
  3. Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. New York: W.H. Freeman. 
  4. Carver, C. S., Scheier, M. F., & Segerstrom, S. C. (2010). Optimism. 
  5. Snyder, C. R., Rand, K. L., & Sigmon, D. R. (2002). Hope theory. Handbook of positive psychology, 257, 276. 



 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Rewire (VOF Breakthrough Consulting)
Désiré Souffreauweg 1, 9320 Aalst
KBO 0759.435.962
RPR Gent Afdeling Dendermonde

Terms & conditions

Rewire 2024 all rights reserved

image.png

DV opleidingen: O249370
DV advies: A249369

bottom of page
Privacy Policy Cookie Policy